Trogir, dragulj Dalmacije!

Ovaj predivni grad smjestio se u samom srcu Dalmacije. Zbog ljepote grada, mnoštva kulturnih znamenitosti 1997. godine dodan je na popis UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine. Ukoliko posjetite ovaj predivni grad na trenutke će vam se učiniti kako šetatajući ulicama Trogira šetate kroz povijest. Trogir se nalazi idealno smješten, između otoka Čiova i kopna, leži na otoku te je samim time idealno mjesto za nautičare kao i mnoge svjetski poznate ličnosti. Stari dio Trogira pun je malih uličica koje se nazivaju kalete, pune su restorana i kafića kao i mnogobrojnih vrlo lijepo uređenih trgovina i suvenirnica. U Trogiru se nalazi očuvan reljef grčkoga boga sretnog trenutka Kairosa.

Trogir

Kliknite i pogledajte najjeftinije hotele u Trogiru

HOTELI U TROGIRU

Nalazi se u samostanu sv. Nikole i ujedno je najvrijednije djelo zbirke samostana u kojemu se nalazi. Prema legendi morate ga uhvatiti za njegov čuperak kako biste doživjeli sretne trenutke, ukoliko to ne učinite smatra se da ste propustili sreću. U Dijelu Trogira koji se naziva Pasike možete pronaći slastičarnice i suvenirnice, ekskluzivne restorane i hotele, zanimljive dućane. Hotel Pasike uređen je u autentičnom stilu i pruža tradicionalnu dalmatinsku hranu, dok će vas ljubazno osoblje hotela dočekati u tradicionalnim dalmatinskim nošnjama. Trogir je grad muzej koji je okružen zidinama, od gradskih vrata najpoznatija su ona na sjeveru i ona na jugu. Kip sv. Ivana Trogirskog, zaštitnika grada nalazi se na vrhu sjevernih vrata. Veličanstvena katedrala sv. Lovre remek djelo majstora Radovana, romanički portal s prikazima Adama i Eve u prirodnoj veličini te dva lava. Ovaj portaj se smatra najvažnijim srednjovjekovnim portalom u ovom dijelu Europe. Ukoliko posjetite Trogir svakako se morate popeti na zvonik katedrale i uživati u panorami Starog grada. Stari dio Trogira ima brojne kulturne znamenitosti od kojih je i crkvica sv. Barbare, jedina trogirska crkva sačuvana u izvornom obliku, tu su još palača Ćipiko, prva ljekarna u Europi, samostan i crkva sv. Dominika, kula sv. Marka, kula Kamerlengo… Trogir ima vrlo ukusnu, mediteransku hranu temeljenu na obilju ribe, školjki i drugih morskih plodova, pršut, sir, maslinovo ulje koje je najbolje kušati u tradicionalnim konobama.

Korisne informacije o putovanju u Trogir možete pogledati i na forumu TripAdvisor. Ovdje možete pronaći korisne informacije o cijenama, javnom prijevozu, restoranima u Trogiru ili lokalnim plažama.

Source: Iianem/Trogir/123rf

Source: Iianem/Trogir/123rf

Putujete li uskoro u Trogir na vikend ili možda ljetovanje najbolje je uzeti kvalitetan apartman ili hotel u centru grada. Predlažemo da hotele potražite ovdje: Hoteli grada Trogira.

 

Leave a Reply